lauantai 15. syyskuuta 2012

Joogaa ja jumppaa


"Yleensä ajatellaan, että joogan tavoite on yhdistyminen, erityisesti mielen selkeytyminen ja yhdistyminen tiedostavaan olemukseen. Fyysisiä joogaharjoituksia tehdään terveyden ylläpitämiseksi. Suomessa sana jooga yhdistetään useimmiten varsinkin Hathajoogalle tyypillisiin āsanoihin, jotka ovat suosittuja liikunnallisena harjoituksena ja rentoutumisena." (Wikipedia)

Aloitin siis joogan uutena harrastuksena. Pitkään olen sitä halunnut kokeilla, ihan lukioikäisestä saakka, mutten ole uskaltanut. Jooga liitetään usein vaikeisiin asentoihin, joihin normaali keho ei ilman harjoitusta pääse. Hathajooga on kuitenkin sellaista, mihin kaikki voi osallistua koosta, iästä tai kunnosta riippumatta. Toki jos on pahoja nivel- tai polviongelmia, se voi olla haastavaa, mutta sellaisia liikkeitä ei sitten vaan tehdä. Joogan tarkoitus ei ole koskaan tuottaa kipua kehoon. Yhden kerran joogaamisen jälkeen ymmärsin sen, että kehoa tulee kuunnella jatkuvasti ja kuulostella miltä mikäkin liike tuntuu missäkin kehon osassa. Kipu on kehon antama varoitus siitä, että liike pitää lopettaa tai ainakin lieventää.

Joogakerta kesti puolitoista tuntia, ja se meni ihan hujauksessa. Teimme erilaisia liikkeitä seisten, matolla maaten selällään ja vatsallaan, hitaasti ja rauhallisesti. Alussa tyhjennettiin mieli kaikista asioista, jotka päässä pyörivät. Alkuun se oli haastavaa, mutta loppua kohden huomasin, etten edes ajatellut enää työpäivää tai murheita. Voin sanoa, että jooga oli ihanaa ja suosittelen sitä kaikille. Todella rentouttavaa, auttaa juuri mielen ja kehon yhdistämisessä, tukee läsnäoloa joka auttaa taas muualla elämässä. Itse haluaisin oppia nimenomaan olemaan läsnä, niin töissä kuin kotona, ilman että mietin koko ajan muita asioita.

Joogatunnin lopuksi olin erityisen levännyt ja rentoutunut, ihan kuin olisin herännyt jostain ikiunesta. Ei väsyttänyt yhtään vaan tunsin erilaista virkeyttä, kuin normaalisti. Se oli kyllä ihanaa! Energynetin mukaan tuon pituinen joogatunti kuluttaa painoisellani ihmisellä noin 600kcal, en tiedä onko noin paljon, mutta kyllä se kuitenkin jonkun verran kuluttaa vaikkei hikiliikuntaa olekaan.

Kävin keskiviikkona sitten hikiliikuntatunnilla. Ihan perusjumppa, tunnin kestävä, jossa oli pieni lämmittely, askelsarjoja musiikin tahdissa, lihaskuntoa sekä loppuvenyttely. Huomasin olevani huonossa kunnossa, hengästyin ihan kunnolla, hiki virtasi ja jalat tärisi, mutta silti se tuntui hyvältä! Ja tiedän, että kunto kohoaa sitä mukaa, kun siellä käyn. Ja toki olisi hyvä harrastaa jotain muutakin liikuntaa mutta katsotaan nyt jos alkuun noilla pääsisi.

Uusi liikunnallinen elämä siis aloitettu! Tervetuloa seuraamaan ;)

3 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa, että uskallat kokeilla uusia lajeja. Minäkin astuin mukavuusalueeni ulkopuolelle aloittamalla juoksuohjelman. Oikein rutkasti tsemppiä projektillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti ja tsemppiä sullekin! Jos joskus pääsen lähelle normaalipainoa niin juoksukoulua voisin minäkin kokeilla :)

      Poista