maanantai 23. heinäkuuta 2012

Kuulumisia

Tänään olen huomannut, kuinka helposti sitä alkaa ajattelemaan ja kaipaamaan "vanhan elämän ruokia". Olen syönyt puuron, ruoaksi perunoita, lihapullia ja salaattia, välipalaksi banaania, pilttiä, ja iltapäivällä söin yhden ruisleivän makkarasiivuilla. Äsken iltapalaksi meni ehrmannin rahka-jogurtti punaherukoilla, mansikkakeitolla ja talkkunalla. Nälkä on selvästi ollut koko päivän, eikä syöminen siihen juuri ole auttanut. Olen varmaan syönyt niin isoja annoksia aiemmin, että vatsan kestää tottua tähän 1750kcal "dieettiin". En voi kieltää, etteikö olisi käynyt mielessä syödä jotain epäterveellistä, suolaista ja rasvaista hiilariruokaa. Yäk. Ällöttää ajatus siitä, että himoitsen sellaista p**kaa. Mutta ihminen ilmeisesti jää melko helposti riippuvaiseksi roskaruokaan. Karkkiakin teki jossain vaiheessa päivää mieli. Uskon kuitenkin tottuvani tähän uuteen ruokavalioon ajan kanssa eikä sitten (toivottavasti) enää edes tee mieli muita ruokia.

Mä olen aina ollut tosi kiinnostunut ravinnosta ja ruoka-aineista. Siis terveellisestä sellaisesta. En usko sokeasti kaikkia tutkimuksia, koska koko ajan kuitenkin tulee uusia, jotka kumoaa ne edelliset. Nykymaailmassa on vaikea tietää, mikä oikeasti on terveellistä. Ainoa, mihin uskon 100% varmasti, on kasvikset, marjat ja hedelmät. Mutta sitten vilja jakaa kansan aika lailla puoliksi. Toiset vannovat karppauksen nimeen, mä en itse sille tielle ole lähtenyt enkä aio. Olen kuitenkin vielä uskonut vahvasti, että ihminen tarvitsee kuituja, ja ruokavalio saa olla todella viljapainotteinen saadakseen tarpeellisen määrän kuitua päivittäin. Mulla ei ainakaan vatsa toimi, jos syön muuta kuin kuitupitoista ruokaa. Ja tietysti keho käyttää hiilihydraatteja polttoaineena. Sanotaan, että liiallinen lihansyönti ja liian vähäinen kuitu edes auttavat suolistosairauksia ja -ongelmia kuten syöpää. No tänään surffailin netissä ja löysin keskusteluja siitä, että joidenkin ihmisten mielestä gluteeni on pahasta. Että moni ihminen on yliherkkä gluteenille, vaikkei olisikaan keliakiaa. Luin myös yhden onnistumisen tarinan kiloklubissa, jossa 50kg laihtunut nuori nainen oli jättänyt gluteenin pois ruokavaliosta. En kuitenkaan löytänyt yhtään tutkimusta, miksi se olisi epäterveellistä...? Gluteeniahan on esim. rukiissa ja vehnässä. Riisissä, kaurassa ja tattarissa muun muassa sitä ei sen sijaan ole.

Me syödään kotona melko paljon punaista lihaa, sekä kanaa. Kalaa tulee syötyä todella vähän, omalta osaltaan sen kalliuden vuoksi. Kerran kesällä olen ostanut kirjolohta ja se maksoi 20€. Siitä söi kaksi päivää. Muuten kyllä tykkään lohesta. Reseptejäkin on melko vaikea keksiä, muuta kuin uunilohi tai lohikeitto. Mielestäni on vaikea koota ateriaa, kun on niin erilaisia tutkimuksia siitä, mikä on terveellistä. Riisiä, pastaa tai perunaa ei saisi syödä hirveästi mutta ei myöskään lihaa. Toisaalta onko kumpikaan toista sen epäterveellisempää...? Ehkä paras on syödä kaikkea kohtuudella. Rasvan epäterveellisyyttäkään ei ole pystytty todistamaan, vaikka aikoinaan näin väitettiin. Suomalaiset karttavat edelleen rasvaa ja ostavat kaiken rasvattomana, mikä mun mielestä on melkoisen älytöntä. Ihminenhän tarvitsee rasvaa siinä missä proteiinia, hiilihydraattia ja vitamiinejakin. Esimerkkinä tästä eräs tuttu, joka ihmetteli, kun me juodaan kotona kevytmaitoa eikä rasvatonta. Mun mielestä rasvaton maito on pahaa, enkä usko muutenkaan rasvattomaan ruokavalioon. Ostan mieluummin kaiken sokerittomana tai vähäsokerisena kuin rasvattomana.

No, näihin kaikkiin tutkimuksiin ei tosiaan kannata sokeasti luottaa vaan täytyy vaan tyytyä siihen, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Mä aion jatkossakin syödä riisiä ja pastaa, mutta kohtuudella :)

3 kommenttia:

  1. Itse kärsin vuosikausia turvotuksesta, ummetuksesta, ripulista ja ilmavaivoista joille ei tuntunut löytyvän mitään yhteistä selittäjää. Keliakiankaan määritelmää en täyttänyt koska minulla ei selittämätöntä painonlaskua eikä suoli verellä. Vasta kun äitini sairastui haavaiseen paksusuolentulehdukseen, aloin tutustua aiheeseen paremmin ja löysin gluteeniyliherkkyyden. Jätin viljat kokeilumielessä pois ja kas, vatsavaivat katosivat. Nykyisin karppaan enkä syö yhtään kotimaista viljaa, enkä saa lainkaan suositusten mukaista määrää viljakuitua ravinnostani, mutta suoli toimii silti. Kirjoitin viljoista aiemmin blogissani (http://rasvamaksa.info/kuitua-muualtakin-kuin-leivasta/) jos kiinnostaa lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisia kokemuksia luin muualtakin, ja pohdin siksi, onkohan sitä gluteenin terveellisyyttä tutkittu milloinkaan? On jännä, että sen poisjättäminen auttaa monia. Hienoa, että oot löytänyt omanlaisesi ruokavalion :) Täytyypä tulla vierailemaan blogiisi!

      Poista
  2. Onhan sitä tutkittu vaikka kuinka, ja kirjoitettu aiheesta kirjakin nimeltä "Vaaralliset viljat" (http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=73) jonka lukeminen oli minulle varsin silmät avaava kokemus. Kirjassa on viitattu lukuisiin eri tutkimukseen gluteeniin liittyen. Viljaan liittyviä lääketieteellisiä tutkimuksia lukiessa kannattaa pitää filtteri päällä - jos tutkimuksen on rahoittanut leipäalan yhtiö, sitä on vaikea pitää puolueettomana.

    VastaaPoista