keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Vatsavaivoja

Mun vatsa voi jotenkin huonosti. Tuntuu, että ilmaa on hirveästi, koko ajan kuuluu kummallisia ääniä ja murinaa, nälkä ei ole ollenkaan, eikä vatsa toimi. Sen täytyy olla uusien terveellisempien muutoksien syytä - syön kuitenkin paljon kuitua ja kasviksia päivässä. Olen koko viikon syönyt sitä ruis-puolukkapuuroa, ehkä ruisjauhot tekevät sen? Kuitua niissä on ainakin hirveästi. Eilen olin menossa koko päivän ja vatsaa turvotti älyttömästi, vaikka söin ihan terveellisesti (lounassalaatti ja välipalaksi maitorahka). Illaksi menin koulutukseen ja ennen sitä kävin ystävän kanssa syömässä lounaspaikassa, josta sai pitsaakin. Söin neljä pizzasiivua ja salaatteja ja vähän muutakin. Yritin pysyä maltillisena. Illalla kuitenkin nukkumaanmennessä vatsaa (vasemmalta puolelta kyljen läheltä) vihloi ihan älyttömästi. Sellainen tunne, kuin ilmakupla olis jäänyt jumiin sinne :D

Tää on niin inhottavaa. Mun vatsa on muutenkin todella herkkä. Närästystä on nyt ollut taas jatkuvasti - sitä lisää ihan selvästi paprika ja sipuli, joita syön paljon. Täytyy vissiin kokeilla niiden jättämistä pois. Välipalaksi söin banaanin ja luumun, jonka jälkeen tuli myös hirveä närästys. :( Toivottavasti vatsa alkais pikkuhiljaa tottumaan näihin muutoksiin, onhan tätä tehty pikkuhiljaa heinäkuusta saakka.

Mainitsin, ettei nälkää ole. Syön vähän puuroa aamupalaksi ja silti 11.30 lounasaikaan ei oikeastaan ole nälkä. Syön 400kcal aterian (tänään broileri-kasvis-couscous-ruokaa), jonka jälkeen ilma kertyy vatsaan. Välipalan aikaan klo 14 ei ole yhtään nälkä. Tänään jätin välipalan välistä ja söin vaan nuo pienet hedelmät, ja silti klo 16.30 ei ollut nälkä. Söin suunnilleen kourallisen jauheliha-kasvis-sekoitusta, ja nyt yli tunti ruokailusta on edelleen hirveän täysinäinen olo. Eikä vatsa toimi. Ärsyttävää!!! Työni on kuitenkin seisomatyötä, eli liiallisesta istumisesta se ei voi johtua.

Tänään oli jopa paino +1,3kg eiliseen vaikka eilisen kalorit oli 1900.

16 kommenttia:

  1. Voi miten kurjaa, että vatsa noin oireilee. :( Tiedän tasan tarkkaan miten inhottavaa se on, kun on noita allergioita ja intoleransseja vaikka muille jakaa. Meillä "huono maha" kulkee suvussa ja minä ja mummoni aina valitellaan, milloin kouristuskipuja, milloin ilman kertymistä, toisillemme.

    Vinkiksi ilman kertymisen helpotukseen kerron, että ainakin minulla auttaa apteekista saatavat Cuplaton-kapselit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vatsavaivat ovat melko yleisiä ylipainoisten ongelmia, mutta toki se turhauttaa, kun syö muka terveellisesti ja sitten iskee tämmöisiä vaivoja! Mutta jostain ruoasta sen täytyy johtua. Lapsena mullakin oli laktoosi-intoleranssi mutta on hävinnyt iän myötä, edelleen en kyllä maitoa sellaisenaan juo vaan käytän kahvissa ja puurossa.

      Kiitos hei kovasti Cuplaton -vinkistä! Täytyy kyllä käydä ostamassa :D

      Poista
  2. Käyn säännöllisesti seuraamassa blogiasi :) Muistaakseni juuri kasvikset ja juurikin kuitupitoiset ruisjauhot aiheuttavat monille mainitsemiasi oireita! Minullakin esiintyy samantyyppisiä toisinaan. Minulla taas tuntuu olevan heti syksyn tullen koko ajan nälkä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun käyt lukemassa :)

      Nyt mä kokeilen jättää ruisjauhot kokonaan pois, katsotaan auttaako!

      Poista
  3. sullakin vatsan kanssa ongelmaa :( mulla vähän erilaisia,mutta eilen mulle tehtiin diagnoosi että mulla on vatsakatarri... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kurjaa, mutta toisaalta hyvä, että syy vatsavaivoille löytyi. Sitten sitä osataan hoitaa oikealla tavalla! :)

      Poista
  4. Auts. Vatsavaivat ovat kamalia. Toivottavasti selviää pian, missä on vika. Voimia.

    VastaaPoista
  5. Voi harmi! :( Sinun kannattaisi ehkä yrittää selvittää ruoka-aine kerrallaan mikä tuon ongelman aiheuttaa. Aloitat hyvin pelkistetyllä ruokavaliolla ja lisäilet yhden kaks juttua viikossa ja katsot mitä vaikutusta siitä syntyy.

    Toivottavasti vaivat on pian historiaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ajattelin tehdä. Kokeilen tänä aamuna syödä kaurapuuron sen ruispuuron sijasta, koska kaura kuitenkin sopii ärtyneelle vatsalle/suolistolle.

      Pistää vaan ärsyttämään, kun viikonloppuna oli ihan hyvä olo vatsassa ja nyt taas kipuja, vihlomista, paineen tunnetta. Se saattaa tosiaan ruis olla.

      Tänään oli paino vielä +300g toissapäiväiseen.

      Poista
  6. Itsellä auttoi suolahappotabletit (luontaistuotekaupasta) ja entsyymit (apteekista) jotka auttavat ruokaa sulamaan paremmin, samoin iltaisin ennen nukkumaanmenoa otetut maitohappobakteerit ja magnesiumlisä. Luulin aikoinaan että ummetukseni johtui liian vähäisestä kuidusta, mutta kuidun lisääminen sai ilmavaivat vaan pahenemaan.

    Komppaan myös edellisiä kirjoittajia ruoka-aineallergioista, erityisesti gluteeni ja kaseiini kannattaa selvittää. Tuolla lisää -> http://kaisajaakkola.fi/2012/06/947/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keliakiatestin tein, joka oli negatiivinen. Nimittäin meillä on suvussa keliakiaa, ja se on periytyvää. Toisaaltahan se puhkeaa yleensä vasta 25-40 -vuotiaana. Toki voi olla gluteeniyliherkkyyttä, mutta olen koko ikäni syönyt ruisleipää niin tuntuu kummalliselta että nyt tällä viikolla vatsavaivat alkoivat. Mitään outoa mun ruokavalioon ei ole tullut. :(

      Poista
  7. Voi kurjuus, vatsavaivat on kamalinta mitä tiedän!
    Kroonista suolistosairautta yli puolet iästäni sairastaneena tiedän kyllä tunteen! :/
    Itsellä maha vaivoja (ja pyllyyn tulee haavoja)tekee punainen paprika! Maha/suoli ei myöskään tykkää vehnästä tai valkoisesta sokerista, maissista, kurkku ja muut kuorelliset pitäisi kuoria ja huonosti sulavia siemeniä välttää!
    Pikku hiljaa totuttelen mahaa tulisempiin mausteisiin koska niillä on terveydellisiä vaikutuksia! Vaihdoin sen vähänkin valkoisen sokerin mitä käytän niin ruokosokeriin ja hunajaan!
    Myös luomu maitoa kannattaa suosia! Monet lapset ovat päässeet masu vaivoistaan vaihtamalla maidon tuohon luomuun! Olen myös kuullut juttua että rasvattoman maidon rasva on niin pieneksi pilkottua että ihmis keho ei osaa sitä prosessoida. Kannattaa siis kokeilla ihan kevyt maitoa jos siittäkin löytyisi helpotusta!
    Itse nappaan joka aamu maitohappobakteerin, illalla kalsium-magnesium+D vitamiini lisää!

    Toivottavasti masus tulee kuntoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauraa täytyy varmaan syödä enemmän, se ei aiheuta vatsavaivoja niin paljon kuin vehnä ja ruis! Paprika ja sipulia aiheuttaa mulla näköjään närästystä. :( Tulisia ruokia meillä syödään paljon, vatsa on ainakin niihin tottunut.

      Hei kiitos ruokosokerivinkistä! Sitä siis ostamaan. Käytän sokeria aika vähän, mutta saatan lisätä maitorahkaan tai teehen. Hunajaakin olen nyt alkanut käyttämään teen kanssa.

      Nuorempana mulla oli laktoosiongelmia ja luomumaito auttoi niihin. Mulla tosin saattaa maidosta mennä vatsa sekaisin, eikä tulla ummetusta niinkuin nyt. Outoa tämä vatsan toiminta!

      Poista
  8. Toivottavasti vatsavaivat helpottavat pian!

    Itselläni oli ummetusvaiva pari kuukautta sitten ja oireet kuulostavat täysin samoilta, kuin mitä sinulla on. Mulla se kesti 5 päivää, vas. puolen kyljessä tuntui välillä juuri sellaista vihlontaa, kuin sinne olisi pumpattu pallo sisään!

    Onneksi vaiva helpotti sitten itsestään, joskin turvauduin luumusoppaan ja kerran otin Movicol -ummetuslääkettä. Mietitytti vain, että mikä sen reaktion sai aikaiseksi, sillä syömistottumukseni olivat jo vakiintuneet.

    VastaaPoista
  9. Miulla on myös vatsa ollut viimeaikoina ihan kummallinen. Välillä toimii hyvin, ja välillä saa olla vessassa koko ajan. Hirveästi turvottaa ja maha on täynnä ilmaa. Nuo vatsavaivat on kyllä inhottavia, kun välillä tuntuu, ettei oikein pysty tekemään mitään. Toivottavasti menee siulla pian ohi! :)

    VastaaPoista